måndag 29 oktober 2012

Höstlov

Vi önskar alla barn och föräldrar ett härligt höstlov. Ses igen på måndag den 5 november.



onsdag 24 oktober 2012

FN-dagen

Idag började vi dagen med att prata om FN. Vi diskuterade vad FN är, vad de arbetar med och hur och  varför de kom till. Vi pratade också om de mänskliga rättigheterna och om barnkonventionen och vad de innehåller.

Eleverna fick sen skriva en text om vad de tycker alla barn världen över borde ha rätt till. Bland annat så skrev de:

"Alla barn har rätt till att springa ute."
"Alla barn har rätt till att andas frisk luft."
"Alla barn har rätt till vila."
"Alla barn har rätt till att ha någonstans att sova."
"Alla barn har rätt till att få hjälp om man är sjuk."
"Alla barn har rätt till någon som tar hand om dem."

Det var många fina och viktiga tankar som kom upp!

//Therese

FN-dagen


Idag e det fn-dagen. vi har pratat om barnkomensonen vi fick rita och skriva en valfri bild

/ Elias och Isabell


Här kommer några av barnens egna ord och meningar utifrån samtal kring barnkonventionen:
"Alla barn har rätt att gå i skolan. Det spelar ingen roll om man är tjej eller kille"
"Alla barn är lika mycket värda"
"Alla barn har rätt till en familj"
"Alla barn har rätt till kärlek"
"Alla barn har rätt till en skön säng där man får vila"
"Alla barn har rätt att vara ute i naturen och leka"

 




tisdag 23 oktober 2012

Höstdikter

Förra veckan blev vi bekanta med några nya ord. Vi samtalade om poet, dikt och poesi. Eleverna fick gissa vad dessa nya ord kunder betyda, några exempel var:
"Jag tror det är en tanke"
"Man kan skriva hur man känner"
"Det kan vara på rim"
Vi fick även se bilder på några av sverigest mest kända poeter - bland annat Karin Boye, Nils Ferlin och Lennart Hellsing. Vi både läste och lyssnade på verser av Lennart Hellsing.
Krakel spektakel,
kusin vitamin.
Hängde och slängde
uti en gardin.
För hej och hå,
i gardinen den blå.
Krakel spektakel,
vad tänker du på

Eleverna fick sedan i uppdrag att skriva en egen höstdikt och vilka poeter vi har i klassen! Jag blev otroligt imponerad över deras förmåga att skapa fina verser. Här får ni ett litet smakprov:





Svenska/svenska som andra språk

Centralt innehåll:
Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.


Kunskapskrav:
Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.


/Anna

Familjefrukost

Hej på er!

Tänkte bara påminna att imorgon, onsdag, mellan klockan 8 - 9 bjuder vi i årskurs 1 på frukost - välkomna!



                                                         


onsdag 17 oktober 2012

Temat fortsätter...

Hej!
Vi har startat ett nytt tema som handlar om djur och natur . Vi har börjat
att skriva texter om djur och natur .Vi har också fåt olika grupper.Vi har skrivit om ett   
speciellt   djur i dom grupperna exempel brunbjörn, ekorre, hare, älg, räv och huggorm.


Hälsningar  2an  Elin E och Mina!!!



Julia och Alicia kompisläser sin faktatext


Rafid och Mina skriver om hur ekorrar ser ut

Elin E och Svante mäter upp 70 cm, så stor som en hare kan bli

 

Avslutar med en underbar elevkommentar:

Liam: Therese, vi borde alltid vara i samma grupp för vi har ett sånt bra samarbete. Eller hur Valentina?
Valentina: Verkligen!

//Therese

tisdag 16 oktober 2012

Massagecirkel

I måndags hade jag läsgrupp tillsammans med glassarna. Då läste vi om en skola i Nya Zeeland. Där brukar eleverna i årskurs 1 avsluta dagen med att ge varandra massage, i en massagecirkel.

Detta nappade såklart glassarna på och frågade om inte vi också kunde gör det. Eftersom vi på Farsta strandskolan uppmuntrar till elevinflytande och entreprenörskap gjorde vi självklart det och vilken succé det blev! Eleverna fick lyssna på en massagesaga och göra rörelser till sagan samtidigt som det spelades klassisk musik i bakgrunden. Självklart hade vi släkt ner och tänt ljus :)





När man ger massage gäller det att vara lyhörd på den personen som man ger massage till. Först måste man fråga om personen vill ha massage. Sen måste man lyssna på personen man masserar om man gör lagom hårt. När vi är klara tackar man alltid den personen man fått massage av.

Vi avslutar alltid massagen med att ge varandra minst fem kramar!


"Studier visar att du behöver fyra kramar per dag för att överleva, åtta kramar per dag för att må bra och tolv kramar per dag för att växa som människa."

Här kan ni läsa den massagesagen som vi gör!

/Anna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

fredag 12 oktober 2012

Diagnos

Idag har alla elever fått göra sin första matematikdiagnos. Det var väldigt spännande och roligt!
Som ni alla vet fick vi en ny läroplan som började gälla från första juli 2011 - lgr 11. Med den kom även nationella kunskapskrav för årskurs 3 i en del ämnen. Matematik är ett sådant ämne. I årskurs 3 gör eleverna även nationella prov i matematik och svenska.

Genom att vänja eleverna vid diagnoser och prov tidigt kan vi lätt avdramatisera den negativa känslan en del kan få när det blir dags för prov. Diagnosen är även till för mig som lärare. Det blir ett bedömningsmaterial av hur mycket eleverna har förstått och vad jag som lärare måste göra för att vidareutveckla min undervisning.


Trevlig helg
/Anna

Årskurs två på Skansen

Igår var alla tvåor på Skansen. Vi åkte dit som en del av vårt tema om djur och natur i närmiljön. Vi fick en guidad tur där vi fick se fyra svenska djur. Vi såg sälar (gråsäl och knubbsäl), älg, brunbjörn och lappuggla.

Man ska akta sig för frambenen hos älgen eftersom de kan sparkas med dem. De kan sparka ihjäl en varg. En älg kan väga upp till 300 kilo. Älgen tappar sina horn en gång per år och de väger ca 5 kilo.

Vi såg när ugglan vred sitt huvud ett halvt varv och lite till, det var lite häftigt tycker vi. När det ligger snö på marken kan lappugglan lyssna efter möss eller råttor under snön. Man tror att ugglan är klok, men så är det inte.

Gråsälen äter fisk, oftast sill. När gråsälarna simmar under vattnet, stänger de sina näsborrar så det inte kommer in vatten. Sälen var för längesen ett landdjur och hade då svans och fyra ben. Gråsälen har fortfarande kvar en liten svans och deras öron är hål i huvudet. Sälar kan dyka 100 meter under vatten. Sälen är ett däggdjur och ibland går de upp på land och då hoppar de på magen. Sälarnas fötter kallas för labbar. Gråsälar kan väga upp till 500 kilo. Man kan tro att en säl är len, men den har päls.

Björnen är ett däggdjur. De får ofta sina ungar i ide. Man ska akta sig för björnar för de kan döda en människa och de kan klttra i träd. Björnens favoritbär är blåbär och de kan äta jättemycket varje dag.

Det var en bra och rolig dag och vi lärde oss mycket!

Hälsningar åk. 2



tisdag 9 oktober 2012

3:ornas arbete med vatten

Treorna har fortsatt arbeta med vattnets faser och kretslopp. Vi har skapat miniatyrkretslopp och håller på att dokumentera processen. Vi lyfter begrepp som avdunstning och kondensering och kopplar det som händer i flaskan till hur t.ex. vädret fungerar.

Centralt innehåll i vår läroplan Lgr11 är att känna till egenskaper hos vatten och luft.





Tema åk 1

Nu är sommaren slut på allvar och eleverna fick i går ta med sig sina underbara sommarminnen hem. Väggen där dessa kollage har suttit ger nu plats för temat - året runt i Farsta strand. Vi har som bekant arbetat med hösten och observerat vad som faktiskt händer i naturen vid årstidsskiftelser.








Vi har varit ute på exkursion och observerat våra träd - tall, gran, rönn, lönn, ek och björk. Vi plockade även med oss en del höstlöv in i klassrummet och gjorde vårt egna årstidsträd. Just nu är det ett aspträd som fylls av löv i alla möjliga höstfärger. Vi får se vad som händer när den första snön faller. Är ni intresserade så finns en LPP (lokal pedagogisk planering) över temat i klassrummet. Här kan du läsa om vad undervisningen kommer handla om och vad eleverna ska kunna - bedöms i - när temat är avslutat.


 



Onsdag den 24 oktober tänkte vi bjuda på drop in frukost mellan 8.00 - 9.00. Då kan ni passa på att beundra era barns utveckling, prata med andra föräldrar, ställa frågor till oss pedagoger eller bara njuta av en kopp kaffe och en god smörgås. :)

/Anna

måndag 8 oktober 2012

Äventyrsdag!

Hej!

I morse när vi kom till skolan så var det stökigt i ettornas och förskoleklassens klassrum. På activeboarden fanns ett meddelande: Samla alla elever i förskoleklass, ettan, tvåan och trean i ettornas klassrum! Det gjorde vi och när vi alla satt därinne upptäckte vi att det fanns en film att spela upp på activeboarden.

Filmen visade den ruskige generalen av Magapytonien när han bröt sig in i skolan och kidnappade allas vår egen Trulle!

Vi hittade även ett brev i sandlådan skrivet av Demonia, en annan invånare i Magapytonien. Hon berättade var Magapytonien låg (i äventyrsskogen ovanför kolonilotterna) och att vi på onsdag skulle komma dit för att tillsammans rädda Trulle.

Filmen var lite småläskig och vi pratade om skillnaden mellan fantasi och verklighet efteråt.

Vi hoppas på ett roligt och spännande äventyr på onsdag! Och givetvis att vi lyckas rädda Trulle!

Med vänliga hälsningar,
all personal i F-3.


torsdag 4 oktober 2012

Svenska/bild/NO-tema

Idag har årskurs två startat sitt nya tema, som vi kommer arbeta med under skrivpassen och bildlektionerna, "Året runt i Farsta strand - djur och natur i närmiljön".

Det övergripandet syftet är att:

- eleverna ska lära sig förmedla information genom att skriva beskrivande texter
- eleverna ska lära sig om några vanligt förekommande djur och växter som finns i vår närmiljö

Vi började temat med att eleverna fick ett brev som vi läste tillsammans. Brevet löd såhär:

Hej,
Jag äger en stor bit mark i Farsta strand och söker nu en grupp ansvarsfulla personer som vill ta sig an ett viktigt uppdrag. Jag behöver hjälp med att bygga en park med djur och växter som ska smälta in i omgivningen. Det enda kravet jag har är att djuren som ska finnas i parken är sådana som lever fritt i Sverige samt att växterna är sådana som redan finns i närmiljön, det vill säga Farsta strand. Jag vill även att det ska finnas en skylt med fakta om varje djur. Kan ni hjälpa mig med detta?

Med vänliga hälsningar
Katta Skogsson

När vi hade läst brevet pratade vi om vad det var vi hade fått i uppgift och sen började vi spåna kring vilka svenska djur vi kan. När lektionen var över var vi så inne i arbetet att vi bestämde oss för att fortsätta imorgon igen!

//Therese

måndag 1 oktober 2012

Löss

Som ni säkert redan vet går det löss på skolan. För att vi inte ska få en epidemi som vi fick förra hösten ber vi er ALLA att kamma håret på era barn, oavsett om ni har löss eller ej. Det är svårt att upptäcka löss med bara ögat - investera i en luskam.

På hyllan vid ateljén finns det broschyrer på en mängd olika språk där man steg för steg kan se hur man gör när man kammar håret. Om ni är osäkra på hur man göra - varsågod och ta en broschyr och kamma på!



Tvåornas bokhylla




När eleverna har läst ut en bok och skrivit om den så skriver de upp bokens titel och författare i vår bokhylla.

Som ni ser har de redan hunnit läsa ut ett par böcker!

//Therese