fredag 28 september 2012

Fortsättning på tema trivselrutiner

 Idag har vi fortsatt arbetet med tema trivselrutiner. Vi har dramatiserat de trivselrutiner vi i förra veckan illustrerade. Varje grupp fick skriva två manus, ett som visade på ett bra exempel  och ett som visade på ett sämre. Nästa vecka ska vi visa upp våra dramatiseringar för varandra.
 
Trevlig helg!
Rebecca, Therese och Victor
 
 











 










Gangnam style

Det råder gangnam style feber i årskurs 1. Titta och njut! :)
Trevlig helg.

 
 


/Anna

Bild




På bilden har årskurs 2 under de senaste veckorna
pratat om konstnären Miro och arbetat med att
skapa abstrakta och surrealistiska målningar.

  
//Lotta


torsdag 27 september 2012

Höstdikter

Vi gorde höst dikter. Vi ilustrerade en mening från dikten. Therese och vi rätade texten. Sen skrev vi på datorn. Hej då.

Hälsningar 2 an Ellinor  och Rafid.
 
 

onsdag 26 september 2012

Problemlösning

Medan ena halvan av klassen hade bild arbetade vi andra med problemlösning. Vi slog ihop två bord och tog oss an olika sorters räknehändelser, både de där det finns ett rätt svar och andra där det finns flera möjliga svar.

Vi tog hjälp av "fingerfemman" som strategi för att lösa uppgifterna. Vi började med att läsa uppgiften och förstå den. Vad är det de frågar efter? Vad behöver vi plocka ut från texten för att kunna lösa uppgiften? Efter det gjorde vi en enkel ritning för att sen skriva svaret på mattespråk. Till slut reflekterade vi över svaret och funderade på om det var rimligt eller ej.

Det var ett härligt arbetspass med full fokus och härliga matematiska diskussioner!

//Therese








 
 
 Centralt innehåll från Lgr 11,
 kursplanen i matematik:
"Strategier för matematisk problemlösning i enkla situationer"


Självständig läsning

När klockan är kvart i åtta på morgonen så är det dags för de elever som redan är i skolan att samlas i respektive klassrum. Det är så härligt att då se hur tvåorna kommer in i klassrummet och direkt går och hämtar sin egna bok och sätter sig någonstans i klassrummet och börjar läsa. Det är ett mysigt sätt att börja morgonen på och ger oss alla en bra start på dagen!

Som jag berättade igår på föräldramötet så är målet att alla eleverna i åk. 2 ska ta läsborgarmärket detta läsår. Läsborgarmärket, som fungerar som ett slags läsningens simmärke, är något som Akademibokhandeln dragit igång och är tänkt som inspiration och uppmuntran för den som just har knäckt läskoden och kämpar för att få flyt i läsningen.

Alla elever har varsitt läskort och där i fyller vi i vilka böcker de har läst. När man har läst fem böcker kan man hämta ut det första läsborgarmärket hos Akademibokhandeln. Totalt kan man få tre märken: det vita när man har läst ut fem böcker, det röda vid tio böcker och det svarta vid femton böcker. Vill ni läsa mer om läsborgarmärket kan ni göra det här.

För att bli en god läsare behöver man läsa mycket och jag hoppas att detta ska vara ytterligare ett sätt att locka eleverna till läsning. Självklart får barnen räkna med de böcker de läser hemma, det enda jag då vill är att de tar med boken till skolan när de läst ut den så att vi kan göra ett litet uppföljningsarbete på boken och skriva upp den. Eleverna väljer (eller får hjälp med att välja) en bok på en nivå som passar dem och de läser boken själva.


Ett stort tack till er föräldrar som kom på föräldramötet igår! För er som inte hade möjlighet att närvara så kommer en powerpointpresentation från kvällen läggas upp på hemsidan inom kort!

//Therese




Vilken dag!


Jag sitter här hemma i soffan och vet inte riktigt hur jag ska formulera mig. För det finns inga tillräckligt bra ord som kan beskriva denna underbart, fantastiska dag.

Vi samlades på morgonen i klassrummet och läste sista kapitlet i vår serie om Jack - häxor i tunnelbanan - gissa om det var spännande! Jag ska inte avslöja vad betyget på boken blev men kika gärna in imorgon när vi bloggat om det. När boken var färdig fick eleverna, med hjälp av elevinflytande, bestämma resväg till skansen. Vi röstade och resultat blev så lika mellan spårvagn och båt så vi bestämde att vi skulle åka spårvagn till Skansen och båt hem ("tyvärr" blev det spårvagn även på hemvägen då båten endast gick 2 ggr i timman och vi precis missat den som gick).

Med matsäcken packad och regnkläder på begav vi oss till tunnelbanan som skulle ta oss till T-centralen. Om ni har hängt med i böckerna vi läst kan ni ju bara ana hur spännande det var att hålla utkik efter Malin Matsdotter i tunnlarna under marken - även fast vi vet att det är en saga. :) Väl framme vid T-centralen hoppade vi på spårvagnen som tog oss till Djurgården och Skansen.

Vi möttes av vår guide upp vid Bredablicks torn. Han hälsade oss välkomna och redan här började elevernas händer fara i luften när han ställde frågor.:
"Vad är ett rovdjur?"
" Varför tror ni brunbjörnen kallas för allätare?"
"Vilket är Sveriges största landlevande djur?"

Vi gick tillsammans bort till gråsälarna där vi hade turen med oss att det var rengöringsdags i bassängen. Vi fick se alla fem gråsälar ligga och plaska i det vatten som fanns på botten. Vi fick lära oss att det var fyra honor och en hane och vi kunde verkligen se skillnad på dem. Vi fick också lära oss att en hane kunde äta upp mot 7 kilo strömming om dagen - oj vad mycket fisk!

 

 
 
 
Sen begav vi oss till älghänget. På vägen fick vi se renar och guiden Lars-Gunnar berättade om deras horn, som egentligen är en benutväxt med benmärg inuti. Horn har exempelvis getter och noshörningar. När vi kom ner tillälgarna, två honor och en hane, fick vi komma riktigt nära. Lars-Gunnar berättade att älgen tappar sina horn varje år och kronan blir som störst när älghanen är cirka 10 år. Visste ni föresten att både renhonor och hanar bär horn men bara älghanen? Frågorna till vår guide flödade :)




 
 



 


Nu var det dags för kanske dagens roligaste och mest spännande besök - brunbjörnen! Vi fick se när de busade med varandra och vi fick också veta att björnen är riktigt lat. Den fångar tillexempel bara den maten som är absolut lättast att få tag på. Vi fick också reda på hur björnen gör när den vaknar ur idet och måste gå och bajsa, någonting den inte gjort på fyra månader. Även här flödade frågorna från våra engagerade och vetgiriga barn:
"Hur många ungar får björnen varje gång?"
"Har björnen några fiender?"
"Hur gamla kan björnar bli?"

 

 
 


Sist och även minst var det lappugglans tur att göra entré. Vilken faschinerande fågel! Visste ni att lappugglan älskar att äta små möss och har en fantastisk bra hörsel? Vi fick sätta våra händer runt våra öron och försöka förbättra vår hörsel, ändå var den inte i närheten av vad lappugglan hör. När vi stod vid lappugglan och skulle tacka för idag sa Lars-Gunnar såhär:
"Jag har arbetat som zoopedagog här på Skansen sedan 1983, haft flera tusen olika klassbesök och jag kan inte komma på att jag har träffat en sådan fantastisk klass någon gång. Vilka elever ni har! Jag kände direkt av den positiva och härliga stämningen - nyfikna och intresserade barn - wow!!"

 

 

 

Så kära föräldrar - trots ihållande regn hela dagen och lunchmatsal full av andra barn så vi fick äta vår matsäck ute - har dagen varit HELT FANTASTISK! Jag är djupt imponerad och så otroligt stolt över dessa ettagluttare. Vilka barn ni har! <3

 

 

 /Anna

tisdag 25 september 2012

Storboksjobb -Misse Matvrak

VI  LÄSER  MISSE  MATVRAK  ÄR  HUNGRIG 
HAN  ÄR  VÄRKLIGEN  HUNGRIG 
DET  ÄR  EN  SAK  SOM  VI  VET  VAD  HAN  ÄLSKAR  KORV 

VI  FICK  GÖRA  VÅR  ÄLSKLINGS  MAT
VI  VALDE  PANKAKA  SA  LEILA 
JAG  VALDE  LASANG  SA  ISABELL


FRÅN  ISABELL  OCH  LEILA

 

fredag 21 september 2012

Idrott och hälsa


Denna vecka har eleverna haft sin första inomhuslektion i Farsta hallen. Vi tränade olika motoriska färdigheter som exempelvis klättra, hänga och hoppa. Årskurs 1 och 2 lekte ”apan och krokodilen” samt fick skaka loss i olika danslekar. Årskurs 3 hade olika redskapsstationer som räck, ringar och trampett. Att hoppa trampett var lite extra roligt och lärorikt enligt eleverna själva. Det är bra att ha med sig vattenflaska även på tisdagar då det underlättar eventuella drickpauser.
På utomhuslektionen för årskurs 2 och 3 var syftet att träna samarbete och trygghet med varandra. Eleverna fick arbeta parvis då den ena skulle falla bakåt samtidigt som den andra skulle ta emot. De andra övningarna vi provade på var pendeln och morteln. Vi avslutade med den populära trygghetstunneln. Den var lite läskig att ta sig igenom men väldigt rolig. Be era barn berätta hur vi gjorde. Självklart var säkerheten stor och det var extremt viktigt att följa instruktionerna.
Denna vecka hade vi tur med vädret vilket årskurs 2 inte hade förra veckan. 80 minuters undervisning i idrott och hälsa när det ösregnar, då underlättar det om ALLA elever har regnkläder. Vi är ute i alla väder!
Ha en riktigt skön helg!
/ Andreas - Idrott och hälsa

Temastart!


Idag har 2-3:orna påbörjat sitt gemensamma tema som kretsar kring skolans trivselrutiner och värdegrund. 

Vi inledde temat med att i smågrupper illustrera Farsta strandskolans trivselrutiner.

Farstastrandskolans och fritidshemmets trivselrutiner
2012-2013 hittar ni här!


Trevlig helg!

Therese, Rebecca & Victor

Matte - matematik

Vi hade matemmatik. Vi jobade om former.
Vi läde os om sirklar, ritanglr, trijenglr och kvadrat.
det var kul
från Sofia och Ibbe








Skolbesök

I onsdags hade vi besök av en gammak kär kollega, Ellinor Lundsten, som nu förtiden arbetar på läromedelförlaget Majema. Hon var här på ett skolbesök och enkäten ni fick hem om arbetsböcker var från henne. Hon har ett projekt på gång där vi i Farsta strandskolan eventuellt kommer att kunna få en central roll. Mer information kommer när vi vet lite mer. Om ni vill läsa vad hon tycker om Farsta strandskolan och hur vi arbetar här, kan ni klicka er in på Majemabloggen - http://blogg.majema.se/ och läsa.

Kika gärna in igen under dagen - ett blogginlägg från Ibbe och Sofia kommer ut under eftermiddagen och glöm inte infobrevet senare! :)

/Anna

onsdag 19 september 2012

Höstprat


Idag har vi i åk 2 pratat om hösten. Vi pratade om hur vi kan känna att det är höst och hur det ser ut i naturen när det är höst.

Vi pratade även om vilka andra årstider vi har och hur det kommer sig att vi har de olika årstiderna. Vi tittade på en jordglob och hur den snurrar runt sin egen axel och vilken bana jorden har runt solen.

Vi avslutade passet med att skriva dikter om hösten. Det var ett fantastiskt arbetspass med massa arbetsro - precis som vi vill ha det!

//Therese


Centralt innehåll från lgr 11, kursplanerna i No:

- "Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra."
- "Årtidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider."






Trivsel och trygghet

Idag på klassrådet pratade vi om var på skolan vi trivs och känner oss trygga. Det som hamnade i fokus var vårt klassrum. Såhär sa vi:
"Jag trivs överallt" - Ibrahim
"Jag känner mig trygg i klassrummet" - Hannah
"Jag trivs i klassrummet för det är varmt och mysigt. Det är lite småtrångt och det gillar jag" - Magda
"Man känner sig hemma här" - Adam


Elias tog upp att han känner sig lite småotrygg på morgonen eftersom några springer och busar för mycket. Emilia höll med om detta så vi pratade om morgonrutinerna. Vi kom fram till att när klockan är kvart i åtta (den långa visaren på nian) ska man sätta eller lägga sig på mattan, lyssna på musiken eller läsa sin självständighetsbok.

Sofia tog även upp att hon skulle vilja ha en ljusslinga i ett av fönstret och Leo påpekade att han gärna ville ha någon i en färg. Så har ni någon gammal, fin ljusslinga som ligger och skräpar där hemma får ni JÄTTEGÄRNA skänka den till oss :)


/Anna

tisdag 18 september 2012

Matematik i åk. 3


Idag när åk. 3 hade lektion i 4-5:ans lokaler tillsammans med Sofia så hann vi med både lite NO och matematik.

Vi började passet med att prata om hösten och hur bladen får sin gröna färg och vad som händer med den gröna färgen, klorofyllet, när hösten smyger sig på.

När vi hade matematik pratade vi om de fyra räknesätten och hur de hänger ihop. Vi fick bland annat lära oss sambandet mellan multiplikation och addition då till exempel 5x5 = 5+5+5+5+5.

Centralt innehåll från lgr 11, kursplanen i matematik:
"De fyra räknesättens egenskaper och samband samt användning i olika situationer"

//Therese

 

 



Nu är lössen här!

Hej alla föräldrar!

Nu är lössen här igen och för att undvika samma epedimi som härjade under förra hösten så ber vi er alla att luskamma era barn!

Det är svårt att se lössen med blotta ögat när man precis fått dem, så använd därför en luskam och kamma varje dag i två veckor från och med nu.

Upptäcker ni att ert barn har löss så meddela oss. Så fort era barn är lusfria är de välkomna tillbaka till skolan igen!


Från vårdguiden (för mer info, se http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Huvudloss/ ):

Luskamning

Det kan vara svårt att upptäcka lössen i håret. Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössen lägger ljusa ägg som klistras fast på hårstråna intill hårbotten. Äggen kallas även gnetter. Det kan vara svårt att upptäcka lössen i håret. Leta noga med en tät luskam som finns att köpa på apoteket. Titta särskilt noga i nacken och bakom öronen. Kamma håret över ett vitt papper så syns lössen tydligare.
Gör så här:
  1. Börja med att kamma igenom bakhuvudet. Gör en lodrät bena och kamma håret åt vardera sidan.
  2. Gör sedan en ny bena alldeles intill och kamma på så sätt igenom hela håret från sida till sida.
  3. Kamma sedan igenom håret uppe på hjässan, noggrant bena för bena till hela håret är genomkammat.
  4. Fortsätt sedan kamma håret från pannan till nacken vågrätt och därefter tillbaka igen från nacken till pannan.

//Therese, Anna & Rebecca

måndag 17 september 2012

Läsgrupper

Idag har åk 2 och 3 haft sina första läsgrupper för terminen. De har alla fått med sig varsin bok hem som ska läsas hemma, gärna tillsammans med er föräldrar. Boken och den blå mappen ska sen tillbaka till skolan på torsdag.

Eleverna fick  komma på ett namn till sin läsgrupp och de valde namn som Melonerna, Sniglarna, Monstrena och Ballongerna.


//Rebecca, Therese & Victor

fredag 14 september 2012

Trevlig helg


Vi i årskurs 1 har sedan en tid följt Jack på hans äventyr genom Stockholms gator på jakten efter hans föräldrar. Nu börjar vi närma oss slutet av serien och här får ni elevernas recensioner av del 1-3. På måndag börjar vi läsa den spännande och sista delen "Häxor i tunnelbanan".



Trevlig helg
/Anna och Matthias

Biblioteksbesök

 
Idag har åk 2 varit på biblioteket i Farsta och lånat böcker till självständig läsning. Det var ett trevligt besök och vi kom tillbaka med en massa spännande böcker!

Ha nu en riktigt härlig helg!
//Therese och Victor
 
 
 

Farsta strandskolans OS 2012

Hej!

Igår var det OS på Farsta IP. Vi var alla indelade i tio olika länder. Vi utövade en massa olika idrottsgrenar, som till exempel häcklöpning, längdhopp och höjdhopp. OS avslutades med en staffett där vi kämpade hårt. Det var en rolig dag och alla hade roligt! Vädret var fint och oftast soligt men ibland var det superkallt.
Brasilien vann, Japan kom tvåa och Nigeria kom trea. Resten av lagen kom på delad fjärdeplats. Brasilien fick en fin pokal och alla deltagare fick godis.

Hej då!

Hälsningar,
2-3:an.

onsdag 12 september 2012

Halloj!

Kom ihåg att imorgon är det dags för Farsta strandskolans eget OS!
Vi ska vara på Farsta IP klockan 8.30 så vi kommer att gå från skolan redan vid 8.05.
Eleverna behöver ha med sig lunchmatsäck och tänk också på att skicka med tillräckligt med dricka eftersom vi kommer att springa, hoppa och svettas!
Kom gärna förbi och kika på atleterna om du har möjlighet.

Vänliga hälsningar.
Therese, Victor och Rebecca

Åk 3 på biblioteket

Hej!

Idag har vi i åk 3 varit på biblioteket i Farsta och lånat böcker till självständig läsning.
Eleverna hade full koll på hur man uppför sig på ett bibliotek och det blev ett trevligt besök.


Vänliga hälsningar,
Rebecca

English time!

Hej!

Titta vad duktiga eleverna i åk 2 är på engelska! Tillsammans kan vi alla dessa ord och fraser.




Hälsningar,
Rebecca

Tema - hösten

nu burjar vårat nya tema hösten vi har pratat om träd




/Anton och Alex



Idag fick eleverna titta på en bild och tillsammans samtalade vi om vilka träd, växter och djur vi såg. Vi övade på att beskriva egenskaper så vi kunde vara säkra på att det var tillexempel en tall vi såg och inte en gran.


Centrala innehåll från lgr 11 NO år 1-3
- Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
- Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.


/Anna och Matthias